De kleding

Even googelen en je hebt voor weinig geld een schort, koksmuts of een tafelkleed en servetten.. Begin het feestje met het versieren van een van deze dingen. 

Schrijf de naam erop en versier met stiften, glitter pennen, lovertjes, ed. Het ligt aan de leeftijd van de kinderen en of het jongens of meisjes zijn, wat het leukst is. Neem wel iets wat snel droog is en er niet snel afvalt. Je wilt die lovertjes niet in de pasta terug vinden. 

 

Menu bereiden

Bedenk van te voren een menu, leuk om dat samen met de jarige te doen. Je kunt met zijn allen 1 menu maken. Of je deelt de groep op in 3en en dan maakt groep 1 een voorgerecht, 2 een hoofdgerecht en 3 een nagerecht. Denk goed na over de ruimte en de bereidingstijden. Heb je voldoende werkruimte voor de kinderen, moet er niet teveel tegelijk op het gasfornuis staan of in de koelkast. Zorg ook dat er voldoende snijplanken ed aanwezig zijn. Maak de gerechten en hou ze warm in de oven of koud in de koelkast en laat de kinderen daarna spelen of bv een film kijken. In die tijd dek je de tafel.  Daarna kunnen ze hun eigen gemaakte maaltijd op eten.

Pasta maken

Pasta isl erg leuk om te maken bij een feestje. Laat de kinderen alle stappen meemaken. Laat ze het meel wegen, de eieren bijvoegen en kneden. Op de verschillende pakken pasta deeg staan de verhoudingen. Je kunt een pasta machine gebruiken of je snijdt dikkere linten op de snijplank. Maak  van te voren de meeste pasta zelf. Het kneden en het maken van de pasta duurt lang en je hebt best veel nodig per persoon. 
Maak dan met  elkaar een lekkere pasta saus.
Carbonara wordt over het algemeen erg lekker gevonden en is snel te maken. Je bakt spekjes uit tot ze lekker knapperig zijn. Draai het vuur uit en laat het meeste vet uit de pan lopen. Doe een bakje creme fraise in de pan. Als dit is gesmolten roer je daar flink veel geraspte kaas door. Kook per persoon 1 ei. En verkruimel die als laatste door de saus. 
Net voor je het gaat opdienen doe je alle pasta bij elkaar in 1 pan en kook je het. Zelf gemaakte pasta hoeft maar kort te koken. Dek de tafel mooi en ga met elkaar eten. 

Spoetnik maken

Zet voor ieder kind een longdrink glas.  Laat ze eerst een schep suiker in het glas doen en daarna een scheut koffiemelk. Als laatste giet je er gazeuse op. Er ontstaat nu een schuimende reactie. Pas op met te vol schenken want het stroomt snel over. Ziet er prachtig uit, is een experiment op zich en is nog lekker ook.

 

Eigen pizza's maken

Maak met de kinderen samen het deeg voor de bodem. Als het deeg klaar is leg je voor ieder kind een bol deeg die ze plat kunnen maken. Je kunt bij sommige winkels ook kant en klare bodem kopen. Deze bakken heel snel af. Zorg dat de pizza's niet te groot worden. Begin met het insmeren van de bodems met tomatenpuree.
Zet dan op de tafel verschillende ingrediënten waarmee de pizza kan worden belegd. Laat de jarige meedenken met wat hij op de pizza wil. Kaas (voor wie pittig wil, denk eens aan cheddar) uitjes, tomaten, paprika, verschillende vleeswaren zijn wel bekend. Bij ons willen ze dan ook borrelnootjes op de pizza. En dat is best lekker! Zijn ze lekker en mooi belegd, bak ze dan af. Denk hier van te voren over na. Het is een hele onderneming om 10 pizza's af te bakken en redelijk tegelijk klaar te  hebben. Zo zijn sowieso te warm als ze net zijn gebakken, dus je kunt de eerste lading inpakken in zilverfolie en laten liggen tot de rest klaar is.

Bonbons maken

Bonbons maken is ook erg leuk. Smelt pure, melk en/of witte chocolade.
Het is erg leuk om de chocolade te laten smelten waar de kinderen bij zijn. Zodat ze zien dat de brokken harde chocolade een heerlijke smeuïge chocoladebrei worden. Hierna moet je het gedeeltelijk laten afkoelen. De chocolade is net na het smelten te dun en als je ermee aan het werk gaat "loopt" het alle kanten op. In de tussentijd kun je met de kinderen een doosje gaan maken, waarin de bonbons aan het einde van het feestje mee naar huis gaan. Of je kunt de kinderen een spel laten doen.

Als de chocolade wat is afgekoeld is het wat stroperiger. Geef ieder kind een plat schoteltje en 2 theelepeltjes. Zet op tafel verschillende bakjes met vulling voor de bonbons (rozijntjes. smarties, spikkels, gekleurde hagelslag,...). Laat de kinderen steeds een eetlepel chocolade op hun schoteltje gieten. Daar kunnen ze dan naar keus 1 of meerdere vullingen in strooien. Met de lepeltjes maken ze er dan een soort bolletjes van. Dit hoeft niet mooi te zijn. Laat ieder kind ongeveer 5 bolletjes maken. Leg een kaartje met de naam op het schoteltje en zet ze in de koelkast. In 2 uur zijn ze helemaal hard.

Je kunt ook vormpjes gebruiken en daar de chocolade in laten gieten. Daar kunnen dan ook extra ingredienten aan worden toegevoegd.

 

 

 

 

 

Doosjes maken

Laat ze in de tussentijd doosjes maken en of versieren, waarin ze de bonbons mee naar huis kunnen nemen.