Pinksteren is altijd op de 50ste dag van Pasen. Het is een christelijk feest waarop de uitstorting van de Heilige geest wordt  herdacht.  

Het was vroeger traditie om diegene die op de zaterdag voor Pinksteren het laatst uit bed kwam, eruit te jagen en tot luilak te bekronen. De luilak moest vervolgens het hele gezin trakteren op warme broodbollen op eerste pinksterdag.

Wat heb je nodig: 1 zakje instant gist. 150 ml lauwe melk, 250 gram bloem, snufje zout, 1 g basterdsuiker, 50 g boter, handje rozijnen, handje krenten, theelepel kaneel, 1 ei. 

Doe al de ingredienten tot aan de rozijnen bij elkaar in een kom en kneed een soepel deeg. Maak en bol en zet een half uur onder een warme en natte doek op een rustige plek te rijzen. Was de rozijnen en de krenten en laat uitlekken. Denk aan de stokjes bij de krenten. Die blijven vaak erg hard. Als het deeg klaar is met rijzen, sla het dan weer in en voeg de rozijnen, krenten en het kaneel toe. Meng het goed en zet daarna weer onder de doek voor 15 min. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg 10 bolletjes deeg op de bakplaat. Knip de bolletjes aan vier kanten in. Laat ze nogmaals 15 min rijzen. Verwarm de oven voor op 240 graden. Bestrijk de bollen met het losgeklopte ei. Na 20 min in de oven zijn ze klaar.

 

 

Voor deze bloem heb je stroken papier nodig en twee rondjes voor het hartje. Deze vormen het hartje van de bloem. Vouw een smalle strook voorzichtig dubbel en lijm hem vast. Het strookje vormt nu een lusje.

Dit worden de blaadjes van de bloem. Als je al de blaadjes hebt gemaakt (ongeveer 8 per bloem) plak ze dan op de rand van 1 van de rondjes vast, Maak nu een steel. Dit kan van een rietje of een stokje of van een strook groen papier. Het ligt eraan waar je het bloemetje wilt neerzetten of plakken. Plak het steeltje ook op de rand vast en plak het andere rondje erop. Maak nu een aantal lusjes als blaadjes voor aan de steel en plak ze vast met lijm of plakband.