Print

Pompoen koken.

Snijdt de pompoen in stukken, Schil de harde schil ervan af. Verwijder het draderige gedeelte en de zaden. En snijdt het vruchtvlees in blokjes. Je kunt de pompoen ook in vieren snijden, het draderige gedeelte en de zaden verwijderen, en na het koken de harde schil verwijderen. Kook ongeveer 15 minuten. Pompoen is licht zoet en door aardappels is het erg lekker voor kinderen.

 

 

 

Pompoenpitten roosteren.

Je hebt hiervoor pompoenpitten, olie en zeezout nodig. Was de pitten niet. Hierdoor verwijder je een deel van de smaak. Maak ze zo goed mogelijk schoon. Leg de pitten op een keukenhanddoek en laat ze 1 tot 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Als het nodig is maak je ze daarna verder schoon. Doe ze in een kom, bestrooi met zeezout en meng er wat gesmolten boter of olie doorheen. Leg de pitten goed uitgespreid op een bakplaat en plaats in een op 150°C voor verwarmde oven gedurende 30 à 45 minuten of tot ze lichtjes krokant en goudgeel zijn. Roer ze af en toe om. Haal de pitten uit de oven en laat afkoelen. Ze zijn hierna gepeld en ongepeld te eten. Gepeld zijn ze wat moeilijker te kauwen.

Pompoensoep

500 g pompoen in blokjes, 1 l bouillon, 3 gesnipperde uien, 1 eetlepel kerriepoeder, 3 laurierbladeren, 25 g boter, 1 bosje fijn gesneden peterselie, scheutje zoete ketjap, peper, creme fraiche. Fruit de uien, in boter, glazig in een ruime pan. Voeg kerrie en de blokjes pompoen toe en laat 5 minuten mee fruiten. Voeg bouillon en laurier toe en laat met de deksel op de pan 15 min stoven tot de pompoen gaar is. Verwijder de laurier en pureer het mengsel met een staafmixer of duw het door een zeef.. Breng de soep weer aan de kook en maak op smaak met peper, zout en ketjap. Net voor het opdienen peterselie en creme fraiche toevoegen. Lekker met stokbrood en kaas.

Pompoenfrietjes.

Maak de pompoen schoon zoals bij bovenste recept. Snijd de pompoen in frietjes. Laat ze een tijdje tussen een theedoek liggen. Zo gaat het teveel aan vocht uit de frietjes. Bak ze ongeveer 4 min in hete olie.

Pompoenenkoek.

250 g geraspte pompoen, 1 fijn gesnipperde ui, 50 g geraspte belegen kaas, 2 theelepels citroensap, 2 theelepels basilicum, 2 tl koriander, peper en zout naar smaak. Kneed alle ingrediënten tot een smeurig mengsel. Het moet niet te nat zijn, voeg dan wat meel toe. Verwarm een pan voor met een scheutje olie. Doe het mengsel in de pan en bak aan beide kanten tot een knapperige platte koek. Per kant ongeveer 5 minuten.

Pompoenmarmelade met likeur

1 kg pompoen (schoon), 1 1/2 dl ongezoete appelsap, 250 g suiker, geraspte schil en het sap van 1 citroen, 1 dl likeur (brandy of sinaasappel likeur als cointreau of grand manier) Snijd de pompoen in kleine stukken en breng dit samen met de helft van de appelsap aan de kook. Draai daarna het vuur laag. Roer regelmatig en voeg steeds wat appelsap bij, zodat het mengsel niet droogkookt. Was de potten, waarin je de Jam gaat bewaren, goed uit met heet soda water. Spoel dan met kokend water uit en laat uit lekken. Voeg na 2 uur suiker, citroensap en geraspte schil toe aan het pompoen mengsel en zet het vuur laag. Laat nu net zo lang koken tot de pompoen gaar is. Schenk als het nodig is nog wat appelsap bij. Roer op het laatst de likeur erdoor. Vul de potten, schroef de deksel erop en laat ze omgekeerd afkoelen.