Print

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de lantaarn. Een van de bekendste is het verhaal over de smid Jack. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen.

Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken, en kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou hoeven haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij. Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levenswandel niet naar de hemel, maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack volgens het verhaal rond over de aarde. De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij hem wegstuurde bij de hellepoort. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te

verlichten. Volgense de legende is de jack-o'-lantern  vernoemd naar de smid uit dit verhaal.

 

 

 

 

 

 

Oorspronkelijk werden knollen gebruikt om de lantaarns te maken, maar naar Amerika geëmigreerde Ieren ontdekten al snel dat de pompoen een stuk geschikter was voor dit doel.

 Pompoen uitsnijden

Voor het uitsnijden van een pompoen heb je een ronde oranje pompoen nodig. Eerst snij je een rond uit rondom de steel aan de bovenkant van de pompoen. Snij deze schuin naar binnen. Zo kan de "deksel" er niet invallen en haal je hem er makkelijk af als je de kaarsjes in de avond aan gaat doen. De binnenkant van de pompoen is hol, gevuld met draden vruchtvlees waar de pompoenpitten in hangen. Deze kun je er met je hand uitpakken. Schraap daarna met een grote lepel een deel van het vruchtvlees van de kanten af. Dit maakt het insnijden makkelijker en het licht schijnt dan mooier door. Dit vruchtvlees kun je gebruiken voor soep of taart. De pitten kun je bewaren om in het voorjaar uit te poten of je kunt ze roosteren en opeten.

Teken op een wit vel papier een halloween gezicht. Als je iets leuks hebt gemaakt hou je dit vel voor de pompoen en plak het vast. Nu kun je met een scherp mesje de vormen voorzichtig insnijden. Als je al de lijnen zo hebt overgenomen, haal je het papier weg en ga je de lijnen doorsnijden. Blijf goed nadenken bij wat je doet. Zodat je niet per ongeluk de verkeerde stukjes afsnijdt of dat de punten van de tanden of de pupil afknapt.

Als de pompoen klaar is kun je de binnenkant wat minder vatbaar voor schimmels maken door wat azijn in de pompoen te gieten en dat rond laten gaan langs alle kanten. De rest van het azijn gooi je weg. De buitenkant van de pompoen maak je langer houdbaar door er haarlak over te spuiten. Dit werkt ook bij Kallebassen en kleine pompoenen.